Wintertentoonstellingen in Museum Het Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis start op 13 december het winterseizoen met twee tentoonstelling waarin wonen in De Rijp centraal staat. Een grote tentoonstelling over de uitbreidingen van het dorp na 1945 en een kleine tentoonstelling in de galerij over het beschermd dorpsgezicht.

schillen

– SCHILLEN VAN DE RIJP – Markante dorpsuitbreidingen

Eeuwenlang is het stratenpatroon van het dorp De Rijp nagenoeg hetzelfde gebleven. Maar na de tweede wereldoorlog kwam daar verandering in. Door groei van de bevolking was er behoefte aan nieuwbouw.

Begin jaren 50 werden er plannen uitgewerkt om ten zuiden van het dorp De Rijp huizen te bouwen. Het eerste bouwplan, (de eerste ‘schil’) was de J.A. Leeghwaterstraat en en W. Pz. Lakemanstraat. Elk bouwplan wat daarna kwam vormde een nieuwe schil, en zo groeide de bebouwde kom.

Op deze tentoonstelling zijn op een topografische kaart de verschillende dorpsuitbreidingen gemarkeerd. Rondom deze kaart zijn, in chronologische volgorde, de ‘schillen’ verder uitgewerkt. Oorspronkelijke bewoners van de toenmalige nieuwbouw zijn geïnterviewd en geven een beeld van de bouw, problemen en mogelijkheden van het wonen buiten de oude dorpskern.

De schillen van de nieuwbouw laten de groei van de welvaart zien door de verschillende bouwstijlen en technieken. Van een eigen toilet, warm water uit een geiser, koken op aardgas, een washok een douche, gescheiden eet- en woonkamer, tot de inpandige garages.

Op de tentoonstelling is te zien hoe De Rijp gegroeid is tussen 1950 en nu.

 

 

– BESCHERMD DORPSGEZICHT DE RIJP – Verleden en heden (galerij)

Meer dan 1500 zwart-wit negatieven van de oude kern van De Rijp zijn door de Oudheidkundige Vereniging (OHV) Het Schermereiland en het Regionaal Archief Alkmaar gedigitaliseerd en gedetailleerd beschreven. De opnamen, gemaakt in opdracht van de gemeente Graft-De Rijp, geven een beeld van het Beschermd Dorpsgezicht van De Rijp tussen 1970 en 1975.

voor en na(  —  foto’s aangeleverd  —   )

Een deel van deze foto’s ia te zien in de galerij van het museum. Naast deze oude zwart-wit foto’s hangen kleurenopnamen van de huidige situatie. Dit geeft een goed beeld van het grote contrast tussen het dorp van toen en van nu.

 

De gedigitaliseerde afbeeldingen van Beschermd Dorpsgezicht zijn vanaf 13 december te zien op de beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar:

www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/beeldcollectie

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 28 maart 2016.

Het museum is open op zondag van 13.00 – 17.00 uur

www.houtenhuis.nl


Reacties

Wintertentoonstellingen in Museum Het Houten Huis — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *