Leven van de wind – Molens van het Schermereiland

molens-1

Het seizoen start in museum Het Houten Huis met een molententoonstelling. Zaterdag was de officiële start van de tentoonstelling. Deze werd geopend door Herman Kaptein.

Herman, is geboren en getogen in De Rijp en is de schrijver van het boek ‘Het Schermereiland’. Hij is docent geschiedenis en instituutsopleider aan de Hogeschool van Amsterdam.

molens-2

De tentoonstelling vertelt de historie van de molens van het Schermereiland.

De windmolen heeft in de historie van het Schermereiland een belangrijke rol gespeeld. Hij droeg bij aan de bloei van de dorpen Graft en De Rijp. Vanaf het begin van de17e eeuw zijn er bij elkaar ca. 80 polder-, koren- en industriemolens werkzaam geweest op het Schermereiland en in de aangrenzende Starnmeerpolder.

De industriemolens waren vooral hennepkloppers, houtzaagmolens en oliemolens. Toen in 1612 het Beemstermeer werd drooggelegd, werd de molen in de waterbeheersing een normale zaak. De Eilandspolder, de polder Mijzen, de Starnmeer en de vele kleine dieper gelegen meertjes als Noordeindermeer, Graftermeer en Sapmeer werden met poldermolens bemalen.

In de tentoonstelling wordt er over elke groep molens algemene informatie gegeven.

Het museum brengt dit in beeld met oude plattegronden, afbeeldingen, molenmodellen, objecten, taferelen van o.a. van een zeilmakerij en (eind) producten.

Veel aandacht wordt besteed aan de jeugdeducatie met een eigen spelleerprogramma.

.

Vanaf 17 april tot 15 september 2016 is de tentoonstelling te zien.

Openingstijden museum:

t/m 31 mei: di t/m zo 13 – 17 uur

juni, juli, augustus: di t/m zo 11 – 17 uur

1 t/m 15 september: di t/m zo 13 – 17 uur.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *